Krav Maga Nederland Training

Verslag Seminar Dresden 7 en 8 september 2013

Gelukkig zullen velen het niet meemaken, maar wat als je (in een) op straat loopt en er opeens iemand voor je staat met een mes. Wegrennen lukt niet meer.  Een enorme angst zet op, kun je nog iets doen? En.. Misschien zie je het mes niet eens…

Mocht je denken dat je in een seminar van Branimir bij de start gelijk fysiek aan de bak moet, dan heb je het mis. De gehele groep wordt in de ochtend geprikkeld om eens na te denken over zijn / haar mentale vermogen. Heb je ook het vermogen om in angst en stressvolle situaties te kunnen handelen? Durf je beslissingen te maken en daarbij de onvermijdelijke nadelige consequenties te accepteren?

Voordat we fysiek aan de slag gingen, werden we dus tot nadenken gezet. Dit gaf ons een goed idee van het nut van de oefeningen. Het theorie gedeelte duurde iets meer dan een uur, maar Branimir heeft in dat uur wel de hele groep tot denken kunnen aanzetten. Geboeid hebben we naar Branimir geluisterd over zijn ervaringen en ideeën over onder andere vertrouwen, zelfbewustzijn, en non-verbale communicatie.

Na een goede warming-up begonnen we aan oefeningen die elkaar langzaam opvolgen zodat iedereen mee kon doen. Met deze oefeningen werken we aan ons mentale vermogen en zelfbewustzijn. Zo goed mogelijk proberen we te handelen in scenario's waarbij stress en angst opgeroepen worden. Dit alles vindt plaats voor de lunch, ZONDER ook maar enige (fysieke) slag of stoot te leren incasseren. Na de lunch beginnen we wel aan fullcontact. De zaterdag training eindigde met een drill waarin alles van die dag in terugkwam. Ik had er graag aan meegedaan, maar helaas waren er meerderen die dat wilden.

In de avond genoten we met een groot deel van de groep van het eten in de Sophienkeller in het Taschenberger palais. Dit was hartstikke gezellig en natuurlijk kwam Krav Maga toch iets minder aan de orde. Wel heb ik hier Robert (een instructeur uit Berlijn) leren kennen die mij vertelde over zijn visie op Krav Maga als levenstijl. Samen met andere Krav Maga vrienden uit Münster, Dresden en Berlijn waren we hier toch stiekem geboeid naar aan het luisteren.

De tweede dag

Spierpijn! Een beetje spierpijn, schrammen en enkele blauwe plekken ben ik inmiddels wel gewend. Echter, dit was toch echt wel een tandje meer. Misschien heb je tijdens het seminar wel wat meer pauzes en lijken de oefeningen ietsje lichter, je sport toch veel meer dan een normale training.

Bijna iedereen was de tweede dag weer aanwezig (met spierpijn). We begonnen weer even in het kort met wat theorie. Dit keer was de theorie wat gedetailleerder en concreter omdat zij gericht was op een gevaarlijke straat situatie waarin een mes wordt gebruikt. Hoe verdedig je jezelf tegen een mes? Deze vraag werd vergezeld door het antwoord dat we er het beste vanuit kunnen gaan dat we gestoken worden, en dat de kans aanzienlijk groot is dat je een aanval met een mes niet overleeft. Dit betekent niet dat het onmogelijk is om te trainen om zo min mogelijk geschonden uit zo'n gevaarlijke situatie te komen. Deze zondag wist Branimir ons mooi en didactisch verantwoord in kleine stapjes oefeningen aan te bieden die, samen met de oefeningen van zaterdag, opbouwden tot een geheel --> een tactical blueprint.

Wat misschien ook nog leuk is om te vertellen, is dat Ronnie, de assistent van Branimir, de warming-up gaf. Sommige mensen vroegen om een wat lichtere warming-up te geven, terwijl ze er fysiek nog zeer ok uit zagen. Ik denk dat ze de warming-up niet als lichter ervaren zullen hebben.

Zo tegen het einde van het zondagseminar werd het me duidelijk dat er weer een creatieve drill als afsluiting zou komen. Nu wilde ik zorgen dat ik ook daaraan mee kon doen. Dit was wel iets lastiger dan de dag ervoor, want dit keer konden er maar 5 personen meedoen. Ik had geluk en mocht meedoen! Samen met 4 vier andere Kravisten werd ik eerst naar buiten gestuurd, zodat we compleet onwetend aan de drill zouden beginnen.

Deze drill was voor mij de meest gave ervaring in Krav Maga tot nu toe. Al gesloopt en duizelig van het supersnel ronddraaien moest ik door een muur van mensen heen zien te komen daarna nog eens langs indrukwekkend grote en sterke Kravisten in een gangenstelsel. Bij het einde, waar je verteld werd dat je de oefening succesvol doorstaan had, werd je toch nog op de proef gesteld door een verassingsaanval van iemand met een mes… 

Ook al heb ik nu nog in gedachten wat ik allemaal anders had kunnen/moeten doen tijdens deze drill, en was ik misschien allang doodgeweest, ik heb hier geleerd en ervaren dat opgeven geen optie is. Je gaat gewoon door. Ik heb kracht leren halen uit hoeken en gaten waarvan ik vooraf niet wist dat ze er waren.

Weliswaar ben ik nu trots en bezitter van een mooi certificaat waarop staat:

"Maarten Kampert has attended and successfully completed the HARD TARGET TACTICAL BLUERPINTING seminar, according to the requirements of Krav Maga Nederland."
 
Ik hoop niet te weten hoeven te komen of dit seminar letterlijk ooit een life-saver voor mij gaat zijn. Wat ik wel weet is dat ik in dit weekend veel Duitse vrienden heb ontmoet die mij hebben geholpen met het leggen van een 'tactical blueprint'. Samen met het blijven ontwikkelen van deze blueprint wanneer ik andere trainingen volg, ben ik in ieder geval in het bezit van een goede voorbereiding om correct te kunnen reageren op ongewenste straatsituaties.

Branimir, Heiko, Benny, Ronnie en allen die daar waren… Bedankt!

Archief